Polsko 18. května 2024

01.02.2024 19:25

          Klub českých turistů, odbor Svitavy

                                                  pořádá v sobotu 18.května 2024

 

Výlet do Polska : Góry Stólowe – Velká Hejšovina, Bludné skály anebo Bílé skály

  se zastávkou v lázních Kudowa Zdrój

 

Odjezd : Svitavy, autobusové nádraží stanoviště č.5 v 6,30 hodin

Návrat : do Svitav kolem 19,30 hod.

Cena výletu : členové KČT 300,- Kč, ostatní 350,- Kč

Program výletu :

Ze Svitav odjedeme autobusem do obce Karlow (Polsko), kde budeme parkovat.

Odtud bude výchozí místo pro 3 různé trasy v délce 7, 12 a 11 km, půjdeme terénem mezi skalami se střední obtížnosti. Dle informaci se do oblasti Bludných skal a Velké Hejšoviny platí vstupné 12/6 zlotých. České koruny neberou a nevíme, jak je to s platebními kartami, informace na internetu se liší. Raději tedy peníze vyměnit ve směnárně Staré radnice ve Svitavách. Při zpáteční cestě plánujeme zastávku v lázeňském komplexu Kudowa Zdrój a poté bychom se vydali na cestu k domovu.

Pozor! Turistické vzdálenosti v Polsku bývají uváděny v hodinách, nikoliv v kilometrech. Pokud bude čas, je doporučujeme navštívit v Karlowě Dinopark, kde je možné shlédnout 30 modelů prehistorických zvířat a 8 modelů lidí. Vstupné v roce 2023 bylo 8/4 zloté. Kolem dinoparku půjdete při trase na Velkou Hejšovinu.

Pohybovat se budeme po značených turistických cestách, červené, modré, zelené a žluté. Jsou připraveny 3 varianty :

 

A/ Trasa 7 km Velká Hejšovina : z Karlowa se vydáme severním směrem po ČTZ a ŽTZ, na rozcestí odbočíme vpravo a budeme sledovat ČTZ (Glowny Szlak Sudecki). Na dalším rozcestí odbočíme vlevo na MTZ a dojdeme k pokladně na prohlídku Velké Hejšoviny (Szczeliniec Wielki). Po projítí mezi skalami vás cesta vyvede ŽTZ zpět do Karlowa. Pokud půjdete tento okruh obráceně, placený východ vás opět vrátí zpět do Karlowa a budete muset absolvovat cestu k pokladně a dál znova.

 

B/ Trasa 11,9 km Bludné skály : z Karlowa se vydáme jižním směrem po ŽTZ /Dolnosaski Szlak Papieski), po které dojdeme až k pokladnám na parkoviště a vstup do Bludných skal. Zde se připojíme na ČTZ (Glowny Szlak Sudecki) a ta nás přivede zpět do Karlowa.

 

C/ Trasa 10,9 km Biale skály : z Karlowa se vydáme opět jižně buď po ŽTZ a nebo po MTZ (Pasterka – Skaly Puchacza – Duszniki Zdrój). MTZ budeme následovat až za vyhlídku Skaly Puchacza. Od rozcestníku se pak vydáme vlevo po ZTZ (Lisia Przelecz – Polana Imka), kde se za skalami sejdeme se ŽTZ a vrátíme se k výchozímu místu.

Kdo nebude mít během cesty ještě dost skal, může se od popisované trasy u rozcestníku Biale skály vydat doleva po ŽTZ a dojde po 1 km na parkoviště Lisia Przelecz a tam narazí na MTZ, po které jsme do skal přicházeli. To už počítáme s tím, že si budete cestu pamatovat.

 

Možnost občerstvení v závěru cesty, nebo stánky u pokladen (nespoléhat, mohou být zavřené při špatném počasí). V Karlowě jsou i hotely. Po odjezdu z Karlowa bude zastávka v lázeňském komplexu Kudowa Zdrój, případně další zastávka v ČR při zpáteční cestě.

 

Doporučené vybavení na pěší túru : pevná obuv, pláštěnka, svačina, dostatek pití, případně trekové hole.

 

Přihlášky a platby budeme přijímat na posezeních ve Fabrice dne 7.3. a 4.4.2024.

 

Vedoucí zájezdu : Jiří Hábík a Zdeněk Uher.

 

Zdrávi došli !